Банер
Полезна информация Туринфо

Разположени на важния кръстопът между Европа и Азия българските земи са заселени от дълбока древност. Всички народи, живели по тях - траки, българи, славяни, са оставили своя отпечатък в световната културна съкровищница. Днес на територията на страната са регистрирани около 40 хиляди

паметника на културата от различни епохи, които са неотменна част от различни туристически маршрути. Множеството курорти, резервати, природни забележителности привличат гости от цял свят. Освен в прочутите планински, морски, балнеоложки и климатични курорти, туроператорските агенции организират посещения до старинни етнографски селища, в които омагьосва директният допир със световноизвестния български фолклор и песни, популярни по света под името "Мистерия на българските гласове". В почти всички големите градове на страната има атрактивни исторически и културни забележителности. България е интересна с културата, с обичаите, с традициите и с предаваните от поколения народни занаяти. Миналата година в "страната на маслодайната роза и на киселото мляко" са отдъхвали близо 4 млн. чуждестранни туристи. ЕС продължава да е най-важният пазар за българския туризъм. Не случайно броят на посетителите от тези държави се увеличава с нарастващи темпове. Същевременно България, която е традиционна дестинация за морски туризъм, вече се налага и като предпочитано място за ваканция на любителите на културния, екологичния, селския и балнеоложкия туризъм.
Историческите и археологическите музеи разкриват истинското богатство на България. Познато по света е Рогозенското, Панагюрското, Вълчитрънското и тракийските съкровища от много региони на страната. Находките от Варненският некропол отпреди 4 000 г. пр.н.е., на най-старото обработено злато в света, от тракийските гробници и светилища в Свещари, Казанлък, Старосел, Александрово, древни селища като Перперикон, Пистирос и т.н. са атракция за любителите на античността. Наскоро бе откритата най-старата и голяма тракийска гробница край Шипка, свързана с тракийския владетел Севт ІІІ (2400 г.). Постоянно из земните недра изникват все нови и нови находки, което нарежда България в челото на страните - най-богати на археологически ценности. Многобройни са гръцките, римските и византийските паметници от античността и ранното средновековие. И съвременната българската култура има своите върхове и постижения във всички области - на литературата, изкуството, музиката и архитектурата.