Банер
Резово

Разположено в най-южната и слънчева точка на българското Черноморие, Резово се намира на юг от Синеморец (на 12 км) и от Ахтопол (15 км), в непоследствена близост до границата с Турция (от брега на р. Резовска се вижда с. Бенедиг). Великолепно съчетание на морски и планински отдих,

на селски и екотуризъм предлага пограничното морско село. Основано през 1905 г. на брега на Черно море и устието на р. Резовска, Резово носи името на легендарния цар на траките Резос, описан в „Илиада”.
Намира се на биогеографски кръстопът, което прави климата топъл и мек, а времето слънчево ( районът е с най-много слънчеви дни в годината за страната). Чисти реки, уникална и разнообразна флора, рядко срещана в Европа, привличат туристи и природолюбители. Резово е разположено в най-голямата защитена територия в България Природен парк Странджа, където преминава миграционният път Via Pontica, което обуславя богатството от птици в района. В близост до селото са няколко природни резервата, защитени местности и природни забележителности.
В залива на Резовска река е открит оловен щок от IV-III в. пр.н. е., а в местността Скуриите се намира най-голямото находище от древни шлаки. Рудни разработки има и в местността Селски дол (3 км). Забележителности около Резово са тракийският могилен некропол, малката крепост на нос Кастрич (3 км), надгробните могили. Срещата с българския бит и фолклор, с интересните странджански обичаи правят лятната почивка в Резово още по-актрактивна и незабравима.