Банер
Банер

 Новата книга на  Станка Ангелова - астролог на сайта „България без граници”  - цена 6 лв., поръчка на тел. 0888262195.

 

Синеморец

Самото име на селището подсказва за великолепните условия за морски отдих, който предлагат неговите три екзотични плажа - Бутамята, Устието и Северния при м. Силистар. Синеморец е разположен върху жипвописен полуостров в най-южната част на българското Черноморие. Намира се в сърцето на уникален природен резерват, обхващащ

поречието на р.Велека и р.Резовска, на насечения с романтични заливи бряг на Черно море и гористите върхове на Странджа планина. Селото е само на десетина километра от границата с Република Турция, до Царево (20 км) и Ахтопол (5 км). Наименованието му в буквален превод от гръцкото “галаза”означава "небесносиньо". Наричат Синеморец “райското кътче на Черноморието”. Омайва с перфектната комбинация от чисти плажове, сребристи дюни, кристално море, свежи дъбови гори и зелените вълни на Странджа планина. По неповторим начин тук се комбинират жаркото слънце на плажа, със свежата планинска прохлада и гъмжащите от дивеч и редки птици дъбови и букови гори, които подсигуряват романтични преживявания край р. Велека.
Синеморец привлича летовници, еколози, етнографи. Освен по прекрасното крайбрежие на Странджа, туризмът навлиза все по-дълбоко в дебрите на планината. Множеството екопътеки предлагат великолепни условия за морски, планински и културен туризъм край водите на реките Младежка и Велека, в екзотичните села - Кости, Българи, Бръшлян, сред карстовите извори и древните светилища. Любителите на риболова са привлечени от богата на риба р. Велека, в устието на която е разположен един от най-красивите плажове. В залива ”Бутамята" са открити фрагменти от V в. пр.н.е. и от Средновековието, останки от древен кораб. На полуострова има тракийски надгробни могили и малка крепост. През XII в. селото често е било нападано от пирати. Ценителите на екотуризма ще остават в плен на девствената красота на този природен оазис - зелени гори, достигащи до самия бряг, тъмни скали с причудливи форми, изваяни от природата и златисти пясъци. Синеморец предлага редица атракции - разходка по море или по река с лодка и кану, екомаршрути, барбекю, рибна фиеста, туризъм в дебрите на Национален парк Странджа. Атракции са Мраморните куполни гробници, резарват "Средока", старинното селище при Силистарски юрт, многобройните надгробни могили, крепостните стени и древните римски пътища. Заслужава да се види архитектурният резерватят с. Бръшлян, старите къщи на с. Кости и с. Стоилово, Парорийския манастир, църквата "Св.св. Кирил и Методий", развалините при параклиса”Св. Константин", параклисите в "Мишкова нива" и "Пропада", както и древните "манастирчета", построени при лечебни изворчета. Срещата с древни обичаи и най-вече с нестинарството е типичен ритуал за района, и за самобитното с. Българи.