Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

Слънчев ден

Слънчев ден е първокласен морски курорт, разположен на самата плажната ивица, предлагащ европейски стандарт както в екологично отношение, така и като курортен център.

Полегнал в тих уединен залив на самия бряг, той е обгърнат от зеленината на естествен парк. Морето тук е кристално чисто, а плажът с дължина 1 км е покрит с фин кварцов пясък. Курортът е сред 12-те европейски плажове, носители на престижна екологична награда след ежегодни задълбочени проучвания на показателите вода, въздух и пясък. От 1996 до 2001 е отличаван с международната награда “Син флаг” за чиста околна среда.
Освен първокласните условия за летен отдих Слънчев Ден е уникален балнеоложки курорт. Красивата природа и модерните термални центрове превръщат комплекса в идеално място за почивка, възстановяване и ваканция. Наличието на оздравителни минерални извори и съчетанието на основните природни фактори – слънце, море, чист въздух и богата зеленина, благоприятстват за развитието на балнеотуризма. В Слънчев ден е изграден единственият на Балканите санаториум за деца, болни от костно-ставна туберколоза. Още в началото на миналия век са оценени природните дадености и здравословният климат на летовището и по инициатива на царица Елеонора стартира изграждането на детското оздравително заведение.
Непосредствената близост на Слънчев ден до комплекса Св. Константин и до един от най-престижните курорти на българското Черноморие - Златни пясъци, увеличава възможностите за атрактивен и активен отдих. Морската столица Варна е само на 10 км югозападно от курорта, което прави уединеното райско кътче част от динамичния живот на големия град. Базата може да се използва пълноценно и през есенно-зимния период, тъй като Слънчев ден предлага първокласни условия за провеждане на конгресен туризъм (бизнес срещи, конференции и конферентни прояви). Двата съвременни балнеоложки центъра предлагат над стотина специализирани възстановителни и разкрасителни процедури (кална терапия, аромотерапия, рефлексотерапия, бодишейп, таласотерапия и т.н.) Комплексът предоставя редица възможности за развлечение през свободното време чрез спортната си база: басейни с минерална вода, съоръжения за водни спортове – сърф, водни ски и колела, джет и др. Любителите на морските разходки и риболова могат да се възползват от богатата забавна програми и организирани мероприятия за възрастни и деца.