Банер
Златни пясъци

Златни пясъци е най-големият курорт по северното черноморско крайбрежие. Разположен е на 18 км североизточно от Варна ( и на 488 км от София) сред природен парк с площ от 1320 ха, обявен за защитена

територия. Курортният комплекс е известен както с първокласните си условия за летуване, така и с лечебните свойства на целебните си минерални извори. Специфичният климат, чистият въздух, морската вода, лечебната кал и термалните води са незаменим дар от природата. Името на курорта идва от златистия плаж, който започва буквално в подножието на гората. Дължина на плажната ивица е 3,5 км, като на места ширината достига 100 м. Плажът е равен, покрит със златист ситен пясък, и се слави като един от най-добрите в Европа. Морският курорт е ситуиран в подножието на Стара планина (дала име на целия Балкански полуостров), което се потапя в морето, образувайки живописен плаж. Пясъчното морско дъно плавно се спуска надолу, липсват скали и резки промени на дъното.
Златни пясъци е носител на престижна международна награда за екологично чист курорт "Син флаг". Намира се в живописeн и eкологично чист залив и е едно уникално съчетание на море, чудесен плаж и естествена гора. В него са изградени няколко балнео и фитнес центъра, предлагат се над 100 вида разкрасителни и лечебно-възстановителни програми. Минералните извори в комплекса са с добри лечебни качества (успешно се лекуват артрити, артрози, стрес, неврози, астма и др.). Златни пясъци е в прекрасно място за почивка и забавления с първокласния плаж и вековните гори, с минералните извори и атрактивните културно-исторически обекти. В непосредствена близост до него се намират изсеченият в скалите Аладжа манастир, кк. Св. Константин и кк. Ривиера, дворецът в Евксиновград и Кранево. Елитно е обслужването в множеството хотели, увеселителни заведения, казина, ресторанти, които предлагают българска, европейска, морска и екзотична кухня. Курортът предлага прекрасни възможности за водни развлечения: детски водни пързалки, басейни, водни колела, разходки с яхта, полети с делтапланер, бънджи скокове и скокове с парашут, водни ски и др. На разположение на гостите на Златни пясъци са 10 тенис корта, боулинг зала, игрище за мини-голф, конна база, стрелбище, както и добри условия за практикуване на всички видове воден спорт с помощта на квалифицирани треньори. Организират се състезания по плажен волейбол, стрийтбол, тенис на корт, тенис на маса, ветроходство. В детския спортен център малчуганите могат да яздят пони и да стрелят с лък. Има детско влакче, надуваеми замъци, водни парзалки, картинг. През 2003 в комплекса е построен и първият аквапарк в България. В курорта се провеждат конкурсът Мис и Мистър Златни пясъци, тенис турнир, ретро парад, международен фестивал за стандартни и латиноамерикански танци, силови състезания, авангардни модни ревюта.
В непосредствена близост до курорта е Природен парк Златни пясъци, който е защитена природна територия от 1943 г. Горските масиви следват крайбрежната линия и обграждат курортния комплекс. Средната надморска височина е 110 м, а разработени туристически маршрути предлагат велиоклепни условия за научен, алтернативен и екотуризъм. Дирекцията на парка предлага екскурзоводи, организира зелени училища. Флората на природния парк включва около 500 вида растения. Под защита са 20 редки и застрашени от изчезване растителни вида като снежно кокиче, кавказка иглика, орхидеи и др. В природния парк се срещат 8 вида влечуги, 78 вида птици и 25 вида бозайници.
Културно-историческите паметници също са атракция за туристите. Археологическите находки обхващат периода от античността до късното Средновековие. Аладжа манастир , Катакомбите, базиликата и късноантичната крепост в местността Калето, останките от славянско селище в Козгун чешма предоставят възможности за практикуване на пешеходен, природо-познавателен туризъм и фототуризъм.