Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Албена

Албена е един от най-големите и модерни морски-балнеологични курорти на България. Разположен е на 14 км от кк. Златни пясъци и на 32 км от Варна, с която е свързан с крайбрежна панорамна пътна магистрала.

Намира се на самия морски бряг в живописен залив в подножието на хълмове, което го прави един от най-красивите курорти по българското черноморско крайбрежие. Албена е носител на международната награда ''Син флаг'' за екологично чист курорт. Въздухът е кристален, с високо съдържание на кислород, тъй като Албена е в близост до девствената лонгозна гора Балтата и предлага чудесно съчетание на чист въздух, фини пясъци, кристална вода и много зеленина.
Трите къмпинга Албена, Интернационал и Екзотика предлагат уют на летовниците. Спортната база (могат едновременно да се упражняват 11 спорта) е една от най-големите спортно възстановителни бази на Балканите. Прекрасната комбинация от урбанизирани и компактно събрани спортни съоръжения, хотелска част, балнеология и прекрасна природа, правят комплекса притегателен център през цялата година. Спокойствието на местността извън туристическия сезон превръща Албена в център за спортен и възстановителен туризъм. Комплексът разполага с великолепна спортна база: 8 футболни игрища, 17 тенис корта (4 закрити), 25 басейна с минерална вода (4 закрити), боулинг зала, 9 игрища за плажен волейбол, модерна конна база. Албена предлага отлични условия за практикуване на водни спортове под инструкциите на опитни треньори. Предлага се както спортна екипировка, така и колела, коли, файтони, лодки, яхти, водни колела и джетове под наем.
Курортът се слави с термалните си извори и условия за ваканционен туризъм, освен с дългата 5 км обширна плажна ивица. Албена разполага с минерални води с голям дебит (103 л/сек) и температура 30 С. Те са с приятни питейно-вкусови качества и са препоръчителни за редица заболявания: дихателни, сърдечно-съдови, ендокринни , кожни, неврологични и др. В Албена функционира целогодишно най-големият и модерен в страната Център за балнео- и климатотерапия и физиопрофилактика. Той предлага различни форми на балнеолечение с минерална вода в басейни и вани, обогатена с билкови екстракти, подводен душов масаж, калолечение, инхалации, парафинолечение, кинезитерапия, акупунктура, апитерапия, музикотерапия и др. Мекият климат дава вазможност курортният комплекс да се ползва за обща профилактика и лечебен туризъм. Наличието на Конгресен център прави комплекса подходящ за организирането на бизнес форуми, семинари и т. н. Всяка година в Албена се провежда автомобилно рали “Албена”, фестивал за народни песни и танци , за телевизионни програми “Златната Антена”, модни форуми, турнир по бридж, по футбол и по плажен волейбол. В курортния комплекс са осигурени възможности за разнообразни приятни занимания и развлечения, както и за посещение на околните морски курорти и забележителности. Албена е разположена в най-северния биосферен резерват в Европа на лонгозна растителност. На 3 километра северозападно от курорта е селцето Оброчище, в което се намира стара крепост. На 2 км южно от Албена е разположено Кранево.