Банер
Несебър

Несебър е сред най-древните градове в Европа, известен с античните паметници, с прекрасната средновековна и възрожденска архитектура. Създаден е преди повече от 5 хиляди години и по неповторим начин съчетава

крепостни стени от финикийската епоха, с жилища и обществени сгради от елинистичния период със средновековна и типична за българското възраждане архитектура. Античният град представлява колоритно съчетание на живописна природа и богато историческо минало. В Несебър всичко е романтика и история - от античната градска порта и византийските крепостни стени до Старата Митрополия, построена през VI в.
Несебър е разположен на мястото на древно тракийско селище, основано през II хилядолетие пр.н.е. През 510 г. пр.н.е. в гръцкия град-колония Месамбрия се преселват дорийци. В античния град имало театър и храм на бог Аполон, секли се монети от сребро и бронз, а през ІІІ в. пр.н.е. - и от злато. През 72 г. пр.н.е. е окупиран от римски гарнизон. Възражда се през ІІІ-ІV в., а от 812 г. влиза в границите на България по времето на хан Крум. През 864 г. Борис І го отстъпва на Византия, но цар Симеон отново го завладява. От ХІ век наред с името Месемврия се употребява и славянското име Месебър или Несебър.
От 1956 г. живописният южен черноморски курорт е обявен за археологически и архитектурен резерват. През 1983 г. несебърските паметници на културата са включени в списъка на световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО. Старият Несебър е с площ от около 25 хектара и е построено в общ архитектурен стил. Националният археологически и архитектурно-градоустройствен резерват “Старинен Несебър” включва 103 паметника на културата. От тях 18 са археологически паметника – ранновизантийски терми, крепостни стени, щерна и т. н.. Интересни архитектурни паметници са 73 стари къщи, построени в уникалния стил на XIV-XIX в. Сред уникатите със световно значение са и 12 средновековни църкви: Старата митрополия - църквата “Св. София” (V в.), Новата митрополия - църквата “Св. Стефан” (X-XIв.), църквата “Св. Параскева” (XIII-XIV в.), църквата “Христос Пантократор” (XIV в.) - днес-художествена галерия, църквата “Св. Йоан Алитургетос”(XIII-XIV в.) - шедьовър на българската църковна архитектура, “Св. Спас”, базиликата “Елеуса” и др. Не всички храмове са запазили предишното си великолепие, но и сегашният им вид буди възхищение. Красивата перла на Южното Черноморие Несебър връща назад във времето, пленява с автентичния си облик, с атрактивните двуетажни къщи от камък и дърво, с тесните калдаръмени улички. В Несебър има повече от 40 църкви от различни епохи, стилове и степен на съхраненост, много от които са културни паметници. Старинната част на град Несебър е паметник на културата, атракция за туристите, романтичен курорт, за който сякаш времето е спряло.