Банер
Банер

 Проучване на туристическия потенциал в община Ботевград. 

Продължава...

TRASH MADE, изложби екологични плакати и Седмица на екологичните филми в София

 Не три, а четири в едно предлага Чешкият център на 3.12.2012 на ул. „Раковски“ 100.

Събитията ще стартират в 17.00 ч. с откриването на Изложба еко плакати, чиито автори са студенти от програма „Графичен дизайн“, Департамент "Кино, реклама и шоубизнес" към Нов български университет.

В 18.00 ч. на същия ден ще се открие конкурентната Изложба еко плакати на студенти от специалност „Плакат и визуална комуникация“ на Национална художествена академия, както и уникалната изложба TRASH MADE на чешки дизайнери и художници. В този час стартира и фестивалът Зелено кино: Седмица на екологичните филми в София 2012, организиран от Фондация „Европейски екологичен фестивал” и в партньорство с Чешкия център и Екологично сдружение „За земята”.

Двете изложби студентски еко плакати имат конкурсен характер. Всеки посетител ще има възможност да пусне своя глас за най-оригинален еко плакат. Победителят ще бъде обявен на страницата на Чешкия център и във Фейсбук.

Изложбите TRASH MADE и студентски еко плакати ще продължат до 13.12.2012 година.
Прожекциите на фестивала Зелено кино: Седмица на екологичните филми в София 2012 са от 3 до 7.12.2012 година.
Всички събития са в Чешкия център на ул. „Раковски“ 100. Програма и информация ще намерите на страницата на ЧЦ и във Фейсбук.

ДИЗАЙНЕРСКИ ПРЕДМЕТИ С ИСТОРИЯ
Предметите Trash Made са произведени от материали и суровини, които веднъж вече са били използвани и предадени за рециклиране. Тяхната цел е да покажат, че може да се създават неща, уникални не само заради формата и използвания материал, но и с душата си. Началото на чешкия проект Trash Made е поставено през 2009 г. от дружество с нестопанска цел REMA Systém, занимаващо се със събиране и рециклиране на употребявани електроуреди. Целта на REMA Systém е опазване на околната среда и разпространяване на информация по темата.
Именно от този стремеж се ражда идеята за нов поглед към старите електроуреди. REMA Systém започва да работи с група художници, дизайнери и няколко работилници за хора с увреждания. Отначало дизайнерите прекарват продължително време в склада със стари електроуреди, където изследват какво се крие под повърхността им и търсят материали, които могат да използват в работата си. Така те откриват колко удивителен, пъстър и разнообразен може да бъде светът на употребяваните електроуреди. Освен това с развитието на модерните технологии материалите бързо се заменят, а заедно с тях се обновяват и колекциите на Trash Made.
В миналото Trash Made е номиниран за редица награди в областта на дизайна, както и за работа с млади чешки дизайнери.

ДИЗАЙНЕРИ И ХУДОЖНИЦИ
Анна Козова
Анна Козова, завършва продуктов дизайн във Висшия институт за приложни изкуства (VŠUP) в Прага. По време на следването си участва в стаж в ERBAN във Франция и в ателието по архитектура в Института за приложни изкуства. Дипломната ѝ работа – редизайн на хирургически инструменти за фирма „БЕЗНОСКА“, получава награда на Czech Grand Design в категорията „Откритие на годината“. В продължение на години работи като дизайнер за Trash Made. Произведенията ѝ „Паничката на пеперудите“ (Motýlí mísa) и „Часовник дъга“ (Duhové hodiny) са номинирани за наградата на Czech Grand Design. Авторката участва също в изложението в Шанхай, където е изложен нейният обект „Фонтан с мъгла“ (Mlhová fontána).
Линда Чихаржова
Линда Чихаржова завършва Школата по изобразително изкуство на Вацлав Холар, а по-късно и концептуално творчество и интермедия във Висшия институт за приложни изкуства (VŠUP) в Прага. По време на следването си участва в стаж в Академията за изящни изкуства в Прага (FAMU), Академията за изящни изкуства в Маастрихт и в Университета на Ню Мексико в Албакърки. Участва в десетки изложби, а понастоящем работи в галерия „Трафачка“. Съдържанието на нейните творби е насочено към пейзажа, характеристиките на околната среда и ролята на човека в нея. Обектът ѝ Пухчо (Muchlák), създаден за Trash Made е предложен за номинация за Czech Grand Design.
Яна Кровова
Яна Чаклош, завършва Моден и текстилен дизайн в Частна гимназия по изобразително изкуство в гр. Писек (SSVŠ), а след това и ателието по концептуално творчество и интермедия във Висшия институт за приложни изкуства (VŠUP) в Прага. По време на следването си участва в стажове в Университета в Лисабон, Академията за изящни изкуства в Маастрихт и Академията за изящни изкуства в Прага (FAMU). Занимава се предимно с интериорен дизайн.