Банер
Банер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация и  начин да  закупите книгата "Обичай ме навеки" 

Продължава...

Каварна е великолепно място за отдих

Каварна е великолепно място за отдих, което разполага с уникален природен потенциал и възможности за екологичен и културен туризъм. Разположен в най-източната част на Дунавската равнина, неговото живописното крайбрежие е с дължина 42 км, а плажните ивици са с обща площ 74 000 кв. м.

Летовниците предпочитат комфорта, който им предлага изграденият изкуствен плаж на града. В културния афиш са включени традиционния фестивал на любителските театри и Summer Life Music Fest, които привличат любителите на изкуството от страната и чужбина.
Освен тих черноморски курорт с очарователна природа, Каварна е легендарен град с интересна съдба. Намира се там, където полегатите склонове на Добруджанската равнина се прорязват от дълбока живописна клисура, криволичеща към Черно море. На морския бряг се издига труднодостъпният, с почти отвесни скатове нос Чиракман. Крепостните стени, руините, некрополите са доказателство за богатото минало на района. В каварненските пещери могат да се видят следи от новокаменната епоха (7000-3000 г. пр.н.е.). Каварна е сред античните градове по нашето Черноморие - важен център още от времето на траките. През V в. пр. н.е. гръците основават тук колонията Бизоне, привлечени от удобния залив, обилните извори, плодородната земя и стратегическото разположение на височините. При катастрофално земетресение преди 2000 години част от града потъва. Каварна разцъфтява по време на Римската империя. През VII в. славяно-български племена създават селището Карвуна. С днешното си име селището се споменава в XV век. В Етнографският комплекс запознава гостите на Каварна с бита, занаятите и архитектурно богатство на региона от епохата на Възраждането. Интересен архитектурен обект е и Старият мост в подножието на Шейтан баир, построен в типичната за Ренесанса дълговидна форма. Той прехвърля рекичката, събирала водите на 12-те "Стари чешми по долината към морето". Малка част от тях са запазени до днес и са част от архитектурния ансамбъл на Каварна. Сред културните обекти са църквите “Св. Георги” и “Св. Успение Богородично”, ценни с оформлението и старите икони. Хамамът е историческа атракция, обявена за паметник на културата. Строен в XV в., той е изцяло реставриран. Масивната куполна каменна баня, амфитеатралната съблекалня и оригиналните чешми са елементи от великолепен архитектурен ансамбъл. В него е включен и Градският исторически музей, събрал предмети, отразяващи културата на многобройните племена, населявали граничната провинция на Византия - Малка Скития. Експозиция запознава с историята на Карвунското княжество от XIV в., играл важна роля в политическия живот на Балканите. Многобройните венециански, западноевропейски монети илюстрират икономическите и политическите контакти на района с черноморския и средиземноморския свят. Уникалният морски музей “Добруджа и морето” съхранява каменни котви, амфори, монети, златно тракийско съкровище и множество редки предмети. В туристическият маршрут е вкюлен и Керамичният център край с. Топола, който връща към зората на Българската държава от 681 г.
Любитите на екотуризма ще посетят близкия до града нос Калиакра (на 12 км). Брегът на "красивия нос" е стръмен, а отвестните скали се спускат 70 м надолу към морето. В една от пещерите е разположен археологически музей, който разказва за историята на това чудо на природата. Погледнати от морето, сарматските варовити пластове са осеяни с пещери и са прорязани от две долини, образуващи живописните местности Чиракман, Зелени нос и Дяволски рид. Тук е единственото място, където живее тюленът-монах - рядък представител на черноморската фауна.